Jeśli masz ochotę z
nami współpracować lub kupić nasze produkty – napisz: kontakt@czarnybez.org.pl, lub zadzwoń kom. 607 088 722 (pon.-pt., w
godz. 10-18)
Owoce, które wykorzystujemy do produkcji przetworów Kuchni znad Liwca pozyskujemy z naszego sadu i ogródka (jabłka, śliwki, porzeczki, czarny bez, aronia) oraz od lokalnych sprawdzonych sadowników. Nasze dżemy, konfitury, galaretki lub musy zawierają tylko naturalne składniki – owoce, cukier, przyprawy (w różnych proporcjach). W ofercie mamy tradycyjne przetwory, które powstały według klasycznych babcinych przepisów albo produkty mające autorskie receptury, charakteryzujące się nieoczywistymi składnikami i przyprawami.
- domowa konfitura z wiśni
- dżem truskawkowy z nutą karmelu
- dżem rabarbarowo-truskawkowy
- dżem truskawkowo-rabarbarowy
- dżem truskawkowy z wanilią
- dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu
- dżem z czerwonej porzeczki
- dżem z zielonych pomidorów wg rodzinnego przepisu
- coulis porzeczkowe – gęsty sos owocowy do serwowania na zimno i ciepło
- galaretka z czarnej porzeczki
- konfitura czereśniowa z rozmarynem – do mięs i serów
- mus z czerwonej porzeczki
- mus jabłkowy niskosłodzony
- mus jabłkowy z cynamonem i goździkami – ancymon
- mus jabłkowy z prawdziwą wanilią
- mus jabłkowy z tłuczonym kardamonem i świeżym imbirem –kardamonek
- prażone papierówki i antonówki na szarlotkę
- powidła śliwkowe
Warzywa wykorzystywane do produkcji naszych przecierów, marynat i pikli pochodzą od sprawdzonych, lokalnych rolników. Przetwory przygotowujemy według tradycyjnych receptur, dodając naturalne przyprawy, ocet spirytusowy albo ekologiczny ocet jabłkowy oraz minimalną ilość potrzebnej do konserwacji niejodowanej soli kamiennej.
- piklowana czerwona cebulka
- „Włoska robota” – pomidory w słoiku bez skórki
- „Pomidorowe lato” – przecier Magdy
- „Przecier Wiesi” – pomidory bez pestek
- chrupiąca papryka w delikatnej zalewie octowej
- papryka sałatkowa niskosłodzona
- „Gruszki Zuzanny” – w occie
- zimowe ogórki małosolne wg naszego przepisu
Spółdzielnia Socjalna „Czarny Bez” stawia na produkcję prostych, smacznych dań gotowych do spożycia po podgrzaniu albo szybkich potraw, do których, by stanowiły sycący posiłek, wystarczy dodać makaron, kaszę, ryż lub ziemniaki. Nasze pasteryzowane zupy, sosy, mięsa czy gulasze są przede wszystkim potrawami wegetariańskimi (lub wegańskimi), ale także mięsnymi (te ostatnie poddawane są tyndalizacji, czyli głębokiej pasteryzacji).
Dania w słoikach przygotowujemy z sercem tak, jakbyśmy gotowali dla swoich najbliższych, dlatego składnikami tych potraw są dobrej jakości lokalne warzywa, przyprawy i zioła, a jedyną substancją konserwującą jest sól, której staramy się nie nadużywać.
- bulion warzywny
- fasola jaś w pomidorach (wegan)
- fasola jaś z kiełbasą
- pulpeciki w bulionie warzywnym
- sos boloński
- sos cukiniowo-pomidorowy do makaronu
- sos z pieczonych pomidorów do makaronu
- sos „boloński” marchewkowy do makaronu
- zupa ze świeżych pomidorów
- zupa minestrone (jarzynowa z sezonowymi dodatkami)
- zupa „Lipcowy bukiet” z fasolką szparagową
Część naszej produkcji stanowią wypieki. W Kuchni znad Liwca pieczemy ciasta z sezonowymi owocami, drobne ciasteczka, do których wykorzystujemy naturalne składniki, takie jak dobrej jakości mąka, jajka od kur z wolnego wybiegu, prawdziwe masło itd. oraz wytrawne tarty z sezonowymi dodatkami. Te ostatnie mogą stanowić pełnowartościowy posiłek albo atrakcyjną przekąskę na domową imprezę lub uroczystość.
tarty:
- krucha tarta z porami i nadzieniem serowo-śmietankowym
- krucha tarta na słono ze skarmelizowanymi gruszkami i serem pleśniowym
- krucha tarta cebulowa
- krucha tarta z pieczonym burakiem i serem podpuszczkowym
ciasta i ciasteczka:
- ucierane ciasto ze śliwkami z naszego sadu
- ucierane ciasto z jabłkami z naszego sadu
- ciasteczka Maślane
- ciasteczka Księżyce mistrza Twardowskiego
Uzupełnieniem naszej ofert są smarowidła oraz warzywne pasty do chleba. Te smaczne przekąski sprawdzają się i na śniadanie, i na podwieczorek, i na kolację. Są też znakomitym sposobem na nakarmienie niezapowiedzianych gości. W naszych pastach również gros składników stanowią warzywa z lokalnych gospodarstw, a także tłuszcze roślinne pochodzące z małych lokalnych tłoczni.
- pasta z fasoli ze śliwką i cebulką (smalec wegański)
- pasta z pieczonej papryki z orzechami
- pasta marchewkowa z soczewicą
- pasta z zielonego groszku z czosnkiem i parmezanem
Proponowane przez Kuchnię znad Liwca napoje i soki wytwarzane są z naszych owoców albo surowców pochodzących z gospodarstw sadowniczych z okolic Węgrowa i Siedlec. Zawierają tylko sok owocowy 100 %, cukier (w różnych proporcjach), wodę oraz przyprawy.
- nektar jabłkowy z owoców z naszego sadu
- orzeźwiająca lemoniada z kwiatów czarnego bzu
- sok „Rubin” z wiśni 100%
- sok truskawkowy 100%
- sok czereśniowy 100%
- syrop z czarnego bzu
- zakwas z czerwonych buraków